Ontwerp derde Marine doek, de Standaardfregatten.

Het derde marine doek gaat de Standaardfregatten van de Kortenaerklasse weergeven. Ik heb een potloodschets uitgewerkt die wat afmeting betreft exact de helft is van het te beschilderen doek. Dat is een vaste werkwijze. Ik ga pas schilderen indien ik geheel tevreden ben met de schets. Zo hoef ik later niet meer te schuiven en zaken aan te passen. Aanvankelijk had ik moeite met het tot stand brengen van het juiste perspectief. De ooghoogte van de waarnemer is iets onder de brug van de Kortenaer (centrale onderwerp), waar de horizon het schip raakt. Volgens de wetten van het perspectief moet dat ook gelden voor de overige schepen (die immers exact van dezelfde grote zijn). De horizon raakt deze schepen dan ook op hetzelfde punt, namelijk iets onder de brug.

Zo heb ik het aangepast en ik denk dat het ontwerp nu staat als een huis.
Soms kijk je over de oplossing heen, ook al staart het je recht in het gezicht.
Aangezien ik een duidelijk beeld heb van het te bereiken resultaat zal ik de schets in olieverf (het oefenschilderij) overslaan.
De 10 wapenschilden onder aan de print zullen fraai afsteken bij het ultramarijn blauw. Afmetingen 60×80 cm.

De Kortenaer heeft dienst gedaan van 1978 to 1997. Ik begrijp dat aanvankelijk voor een korte periode een 76mm op de hangaar geplaatst was (de gereserveerde locatie voor nog te ontwikkelen goalkeeper). Vervolgens de 40mm en begin jaren 90 de goalkeeper, toen deze in voldoende aantallen beschikbaar kwamen. De Kortenaer heeft de langste periode gevaren met de 40mm, slechts een relatief korte periode met de goalkeeper. In mijn dienstperiode (1986/1991) heb ik uitsluitend S fregatten gefotografeerd met 40mm. Dat was ook de periode van de grote eskader reizen en die tijd wil ik weergeven.