Aanpassing ontwerp vierde doek, Luchtverdedigingsfregatten

Het eerste ontwerp wat ik uitgetekend heb, beviel me niet genoeg.

Ik ben daarom verder gaan schuiven in het ontwerp en denk nu tot de ideale verhoudingen te zijn gekomen. De naamgever van de klasse Hr.Ms. Jacob van Heemskerck centraal in beeld. Het zusterschip Hr.Ms. Witte de With verder weg.

Ik wil de schepen weergeven op de Noordzee in de namiddag. De lage zon en het brekende licht achter Hr.Ms. Witte de With, in het linker gedeelte, zullen het doek een wat meer dramatisch aangezette sfeer geven.

Zoals ik al eerder aangaf, geef ik de schepen weer zoals ze eind jaren 80, begin jaren 90 er uit gezien hebben, inclusief de 25 voet motorsloepen en de oorspronkelijke DA05 radar.

Volgende stap is het maken van een olieverf schets.

Dat is een klein formaat doekje (30x40cm) waar ik het schilderij in een grove vorm opzet, om te bepalen of het gewenste effect behaald word. Als dit naar tevredenheid is, begin ik met het schilderij zelf. Ook tijdens het schilderen van een doek kan het voorkomen dat ik toch nog aanpassingen doe.