Blog
Ontwerp zesde Marine doek, de Van Speijkklasse fregatten
De zes fregatten uit de Van Speijkklasse waren gebaseerd op de iets grotere Engelse Leanderklasse fregatten. Ze verschilden van de Leanders door de bredere navigatiebrug en de Nederlandse radars en antennes.
Het waren voor de Koninklijke Marine belangrijke schepen, die de toon zouden zetten voor de latere Nederlandse marineschepen.
Het waren de eerste schepen met een vuurleidings computer aan boord en de eerste fregatten uitgerust met geleide wapens en een boord helikopter.
Tussen de jaren 1977-1983 werden de schepen ingrijpend verbouwd (de midlife modernisation). De klasse werd hierna ook wel de MLM klasse genoemd.
Er kwam een 76 mm kanon aan boord. Tevens werden Harpoon zeedoelraketten en torpedo’s toegevoegd aan het wapenarsenaal. De dieptebom mortier op het achterdek had plaatsgemaakt voor het vergrote helidek ten behoeve van de Lynx helikopter.
De bemanningsterkte werd sterk gereduceerd van 256 naar 185 man.
Eind jaren 80 werden de schepen verkocht aan Indonesië, waar ze nog steeds in dienst zijn.
Ik heb het centrale schip afgebeeld terwijl het hoge vaart loopt en in een golf duikt. Bij de Marine wordt dit ‘Paaltje pikken’ genoemd.
Ik ga de twee fregatten weergeven zoals ze er uitzagen na de modernisatie en afbeelden in een typische Noordzee omgeving.
Een harde windkracht 7 tot 8. Een aanschietende zee met beginnende schuimstrepen.
De zee is een grote plas water die we niet zien als een doorzichtige vloeistof.
De zeeën laten verschillende kleuren water zien. Dat komt door de troebelheid, of juist de helderheid van het water. Het Noordzeewater is langs de kusten troebel door de vele slipdeeltjes. Tropisch water is juist helder. Het groenbruine van de Noordzee betekent niet dat de Noordzee vies is. Het is juist een levende en voedselrijke zee. De groenbruine kleur komt van de algen die in de Noordzee leven. Naast de algen spelen ook minerale stoffen en koolzuur een rol bij de kleur van het water.