Ontwerp van het schilderij “Battle of Santo Domingo”

Schets, Maquette.
Ik ben aangevangen met het schilderen van het project “The Battle of Santo Domingo”.
Het onderwerp is de relatief onbekend gebleven zeeslag tussen de Franse en Britse zeemacht, in de Caribische zee onder de kust van Santo Domingo op 6 februari 1806.
Hoewel het de laatste grote zeeslag tussen kapitale oorlogsschepen uit de Napoleontische oorlogen betreft, heeft het in de literatuur weinig aandacht gekregen, aangezien het vrij kort na de bepalende Slag van Trafalgar plaats vond.
Ik heb na het bestuderen van de literatuur en de kaarten een kleine maquette gebouwd, om te bepalen welk moment uit de gebeurtenissen de meeste zeggingskracht zou hebben en dus het beste door mij kan worden weergegeven.
Het moment dat het Franse vlaggenschip ‘Le Impérial’, (120) in gevecht is met het Britse vlaggenschip ‘HMS Superb’ (74). Teneinde ‘HMS Superb’ te beschermen tegen het aanzienlijk sterkere Franse schip, plaatst ‘HMS Northumberland’ (74) zich in zo’n typisch 19e eeuwse heroïsche actie tussen de vijand en het Britse vlaggenschip.
Aan boord van ‘HMS Northumberland’, vielen vervolgens vele slachtoffers door de Franse salvo’s. De zeeslag eindigde in een klinkende Britse zege. Alle Franse linieschepen werden vernietigd of in genomen.
Alleen de Franse Fregatten, die ik aan vuur-lij heb afgebeeld, wisten te ontkomen.