Overhandiging schilderij, ‘Slag in de Javazee’

26 Februari j.l. heeft de indrukwekkende 80ste herdenking van de Slag in de Javazee in de Kloosterkerk te Den Haag plaats gevonden. Hierbij was Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix aanwezig. Het schilderij ‘De Slag in de Javazee’ van Maarten Platje, werd tijdens deze herdenking overgedragen door het Karel Doorman Fonds aan het Marinemuseum.

Eigenlijk was de Slag in de Javazee in de maritieme kunst nog niet goed belicht. Alles moest hier kloppen en historisch correct zijn.

De kijker en het verleden waren hier primair. Het schilderij is een uitnodiging naar het verleden en niet naar de fantasie van de kunstenaar.

Het doek heeft vanaf vandaag (3 maart 2022) een permanente plaats in het museum als eerbetoon aan de slachtoffers die vielen tijdens de laatste grote zeeslag waar de Koninklijke Marine aan deelnam. 

De ontwikkeling van het schilderij heeft veel aandacht gekregen door middel van diverse blogs op de website van het Marinemuseum en hier op deze website.

Vandaag heeft o.a. Het Noord-Holland Nieuws een artikel geplaatst over het schilderij en de aankomst in het Marinemuseum.

Schilderij ‘Slag in de Javazee’ aangekomen bij Marinemuseum Den Helder: “Fantastisch stuk” – NH Nieuws