Bark Europa

Afgelopen zomer heb ik een reis gemaakt aan boord van de Bark Europa om meer inzicht te krijgen in het zeilen aan boord van een vierkant getuigd schip en om de unieke kleur en licht effecten aan boord te bestuderen.
De reis begon in Harlingen, eindigde een week later in Antwerpen en stond in het teken van de The Tall Ship Races 2022. Hoewel ik al vele jaren grote zeilschepen schilder, had ik nog niet eerder daadwerkelijk een zeereis aan boord van een dergelijk zeilschip gemaakt.
Tijdens de reis kwam bij mij het idee op om een serie prints uit te brengen met als onderdeel de meest bekende tall ships. Als onderdeel van de voyage crew was ik ingedeeld in een wacht-systeem, waarin gedurende vier uur wacht werd gelopen als uitkijk, roerganger en zeiltrimmer. Dit alles onder begeleiding van de vaste bemanning van het schip. Dit wachtsysteem heeft het grote voordeel dat ook op de meest onwaarschijnlijke tijdstippen de zee en het zeilen beschouwd kan worden. Omdat er gedurende de vaarweek diverse weertypen passeerden kreeg ik een goed beeld van verschillende omstandigheden waaronder het schip zich bevond. Zeer nuttig voor een maritiem schilder. Prachtig waren de nachten. Helder maanlicht dat ragfijne slagschaduwen wierp op de zeilen. (Iets dat ik op mijn eerder geschilderde nacht taferelen als onwaarschijnlijk achterwege heb gelaten).
De oker kleurige gloed in het zeil wanneer het van de achterzijde verlicht wordt was in het echt intenser als ik het tot nu toe in olieverf heb uitgewerkt.
Adembenemende vergezichten in de vroege ochtend vanuit de top van de mast.
Samenvattend was het een van de meest nuttige studie reizen die ik tot nu toe heb gemaakt.  Mijn broer Jeroen en de overige passagiers waren voortreffelijk reisgezelschap en mijn respect en dankbaarheid gaat uit naar de opgewekte en geduldige bemanning van de Europa.

Bark EUROPA – Home